Potasiul (K), unul dintre cele mai importante
elemente de nutriţie, controlează pe de o parte, calitatea
producţiei vegetale prin sinteza şi acumularea carbohidraţilor,
iar pe de alta, regimul hidric al plantelor prin diminuarea
sensibilităţii plantelor la secetă.
Potasiul (K), unul dintre cele mai importante
elemente de nutriţie, controlează pe de o parte, calitatea
producţiei vegetale prin sinteza şi acumularea carbohidraţilor,
iar pe de alta, regimul hidric al plantelor prin diminuarea
sensibilităţii plantelor la secetă. Determină indicatorii
importanţi ai calităţii recoltelor, cum sunt, aromă, culoare,
gust, având o influenţă majoră şi asupra duratei de păstrare a
produselor agricole.
Insuficienţa de potasiu (K) în nutriţia plantelor
duce la dereglări majore de creştere şi calitate, determinând şi
insuficienţa relativă de apă. Marginea frunzelor se necrozează,
chiar îmbătrânesc prematur, se usucă, iar maturizarea este
neuniformă.
Calciul (Ca) intră în componenţa
structurii plantelor şi influenţează
permeabilitatea membranelor şi ţesuturilor
vegetale. Asigură calitatea de consum,
păstrare şi industrializare a produselor
vegetale.
Alături de potasiu, calciul participă
la menţinerea echilibrului hidric celular, dar
şi al celui cationic. Influenţează creşterea
echilibrată a plantelor şi o dezvoltare
viguroasă a sistemului radicular.
Insuficienţa de calciu (Ca)
în nutriţia plantelor se manifestă prin
oprirea creşterii, prin răsucirea frunzelor
tinere, uscarea vârfurilor la creştere şi
scăderea rezistenţei la frângere a culturilor.
Insuficienţa determină frecvent o slabă
rezistenţă la păstrare şi instalarea unor boli
de depozit (mai ales la fructe).
Îngrăşăminte complexe
de tip NP şi NPK
NUTRIŢIA MINERALĂ A PLANTELOR - GHID PRACTIC
Magneziul (Mg) este activator în procesul
fotosintezei, fiind prezent ca ion central în compoziţia
clorofilei. Prin randamentul fotosintezei influenţează
cantitativ producţia, iar prin produşii acestui proces de
bază are o implicare şi în calitatea producţiei vegetale. Fără
magneziu nu există plante verzi.
Insuficienţa de magneziu (Mg) în nutriţie se
manifestă prin modificarea culorii nervurilor de la verde, la
nuanţe de verde deschis sau galben, iar cronicizarea acestei
insuficienţe poate duce la uscare prematură.
www.azomures.com
Sulful (S) are un rol important în nutriţia plantelor,
favorizând creşterea vegetativă, fotosinteza, rezistenţa la ger,
cicatrizarea rănilor, germinarea seminţelor, dar şi calitatea
producţiei vegetale, prin sinteza unor aminoacizi şi proteine
cu sulf, esenţiale metabolismului vegetal şi uman.
Insuficienţa de sulf (S) se manifestă prin
îngălbenirea frunzelor tinere, ducând la încetinirea, iar apoi la
oprirea din creştere a plantelor.
Borul (B) este esenţial pentru plante. Participă
în metabolismul plantei şi previne îngălbenirea frunzelor
tinere, putrezirea inimii la sfecla de zahăr şi a inflorescenţei
la conopidă. Creşte rezistenţa faţă de bolile foliare. Este
microelementul cu implicarea cea mai importantă în
germinarea şi viabilitatea polenului. Favorizează înflorirea şi
fructificarea.
Insuficienţa de bor (B) provoacă cloroza, răsucirea
şi deformarea frunzelor superioare, oprirea proceselor de
creştere şi dezvoltare a plantelor. Tot insuficienţa acestuia
determină sterilitatea la înflorit şi o slabă productivitate în
formarea fructelor, în mod deosebit la pomii fructiferi, dar şi
la alte culturi.
- Publicat in: Complexe
- Data creat: 2017-11-28
- Citit: 2334
- Comentariu: 0
Lasati un comentariu